Organització i objectius

Escambell va néixer el 1992 com a iniciativa social i educativa d’uns quants amics que en aquell moment estaven involucrats en les colònies parroquials d’Oix. Creien en el voluntariat, el moviment associatiu i l’assemblearisme, bases de la metodologia organitzativa de l’entitat des dels seus inicis fins a l’actualitat. Val a dir que mantenir aquesta estructura assembleària, no piramidal ni jeràrquica, no és fàcil. Escambell és una entitat dinàmica, i per tant cada any entra gent nova i en marxa d’altra. Surten noves idees i aportacions pedagògiques que ajuden a la perfecció de la nostra acció educativa; diferents maneres de funcionar,... Tot d’aspectes que són molt enriquidors per a l’entitat i per a un mateix: des d’un inici te’n sents totalment involucrat i amb afany de poder aportar allò que creguis interessant. Les decisions són més lentes i amb més discussió i sovint es fa complicat mantenir les bases inicials de l’entitat. És important alhora que difícil, saber trobar l’equilibri i no marxar del camí i a la vegada crear el propi amb la gent que forma part de l’entitat en un present. Sigui com sigui, tots creiem en aquest funcionament organitzatiu, en el creixement que ens aporta, com a individualitats i per a l’entitat, i l’intentem transmetre als nanos. Per tant el tirem i el tirarem endavant encara que costi esforços.



Escambell és una entitat educativa, és a dir, no només ens dediquem a organitzar colònies o campaments pel fet d’entretenir a la mainada i als joves; no volem quedar-nos amb la simple anècdota de muntar-los activitats variades. El que pretenem és que aquestes ens ajudin a promoure i potenciar una sèrie de valors. Tot joc, gimcana, taller, converses, discussions, contacte, estones mortes, cançons,... pot convertir-se en transmissor de valors si ens ho proposem. La nostra intenció és la d’anar dibuixant un conjunt d’experiències per tal d’educar tota una sèrie d’actituds i aptituds (coherents amb els objectius), que no sempre poden oferir l’escola i la família, amb la finalitat d’aconseguir un creixement personal, que els permeti fer un pas més cap a la seva autonomia. Aquests objectius són els que formen el pilar de la nostra entitat, i són els següents:

  • Fomentar la cohesió de grup: que surt de la necessitat de relació amb els altres. Aquesta és important en tots els grups que es formen, és a dir, monitors-monitors, monitors-participants i participants-participants.
  • Transmetre el gust per la música i la cançó: Al llarg de les activitats sempre tenim guitarres que ens acompanyen que formen part del quotidià. Intentem triar cançons amb un cert rerefons educatiu que, a més a més de cantar i gaudir cantant en grup, sentir noves sensacions,... les lletres facin reflexionar i veure nous punts de vista.
  • Transmetre l'amor per la natura i pel medi que ens envolta: Durant els campaments és quan treballem més aquest objectiu. Aquells dies estem en contacte directe amb la natura i sempre que podem intentem donar-li atenció. Fem una ruta de 2 dies i una nit fent bivac que ens hi acosta acosta encara més